Saturday 20 August 2011

Η αγαπημένη Αργυρώ



Τα μάτια έμειναν ακίνητα να θωρούν απ το παράθυρο, να προσπαθούν να κρατήσουν ένα φύλλο που έπεφτε, τον ήλιο που έγερνε, την ελπίδα που μας ενέπνευσε,την …Την Αργυρώ που ήταν όλ αυτά μαζί…


Η Αργυρώ Λεβέντη, αρχιτέκτονας, ήταν ιδρυτής και εμπνευτής του Γραφείου Μελετών του ΥΠΕΧΩΔΕ για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, Η ΨΥΧΗ του Γραφείου που ήθελε ν και τα κατάφερε ν’ αλλάξει τον κόσμο, έφυγε ήσυχα στις 5 Αυγούστου 2011. Πάει ν αλλάξει τον κόσμο των Αγγέλων, να τους μάθει πως τα αδέλφια τους εδώ στη Γη αγωνίζονται ακόμη για μια απρόσκοπτη και κυρίως ανεξάρτητη διαβίωση στη ζωή.

Όταν ήρθε στη Γη, σε μια Αθήνα που τα σκαλοπάτια θεωρούνταν ακόμη στοιχείο «μεγαλοπρέπειας» των δημόσιων κτιρίων, η ανατροπή του αυτοκινήτου της την κατέστησε παραπληγική. Καθηλωμένη τότε σε ένα μηχανάκι με μπαταρία, η Λεβέντικη κορμοστασιά φόρεσε τότε τα φτερά των «Αγγέλων με ειδική αποστολή» και με τους πιστούς της Συνεργάτες, εντεταλμένοι όλοι για τη δύσκολη αποστολή, βάλθηκε να σχεδιάζει ράμπες και διευκολύνσεις για να ενώσει τα «διαφορετικά επίπεδα συνείδησης» των Ελλήνων.

Η Ομάδα της Αργυρώς Λεβάντη εκπαιδεύτηκε γερά για ν αντέξει στην αντίσταση που έφερνε η άγνοια όχι μόνο του αρχιτεκτονικού λόμπι, αλλά κυρίως του πολιτικού. Η πανέμορφη φιγούρα της άνοιγε το δρόμο, ίσιωνε τα στραβά του κόσμου και εξίσωνε τις ευκαιρίες όχι μόνο για τα ΑμεΑ, αλλά και για τους ηλικιωμένους, τους γονείς με παιδικά καροτσάκια και όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας.


«Το Γραφείο Μελετών για 'Aτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) του ΥΠΕΧΩΔΕ, στα πλαίσια της προσπάθειας που έχει αναλάβει για την προώθηση της δυνατότητας αυτόνομης διακίνησης και διαβίωσης όλων των πολιτών, συνέστησε ομάδες εργασίας από τεχνικούς - εκπροσώπους διαφόρων υπουργείων και φορέων, οι οποίες, με συντονίστρια την Προϊσταμένη του Γραφείου, κατά το χρονικό διάστημα 1986 - 1990, συνέταξαν τις "Οδηγίες Σχεδιασμού για την Αυτόνομη Διακίνηση και Διαβίωση ΑΜΕΑ"


Στο καλό Αργυρώ, νιώθω ευτυχής που σε γνώρισα, που μ' έμαθες να παλεύω για σένα, για μένα  και για όλους τους Άγγελους επί Γης.  Το Γραφείο Σχεδιασμού ΑμεΑ στην Κύπρο υπάρχει γιατί εσύ το οραματίστηκες και το ενέπνευσες κάπου σε μια παραλία της αγαπημένης σου Ικαρίας!

Κλ.



No comments:

Post a Comment